27. 1. 2014 | Richard Wagner

Kotlina má pod svou střechou tři mládežnické olympijské mistry! Na medaili jsme si věřili, ale zlato je paráda, hlásí

Jihlava/Havlíčkův Brod - Ve čtvrtek vyvrcholila Zimní olympiáda dětí a mládeže. Jako hlavní bod medailového ceremoniálu si po nadaných akordeonistech a lyžařích přišli také bruslaři. A to nejen kraso- a rychlo-bruslaři, ale i bojovníci s holemi. Po oznámení vítězného týmu vystoupili na pódium také tři Rebelové, kteří v barvách kraje Vysočina vybojovali zlaté kovy, David Donda, Matěj Vála a Vojtěch Veverka. Pro všechny to byla zcela jedinečná zkušenost a pocity po vysokém triumfu 9:3 nad Prahou ve finálovém klání byly úžasné a nepopsatelné.

Turnaj pohledem olympijských mistrů z Kotliny

Medailisti se svými cennými kovy
Finálové utkání Zimních olympijských her dětí a mládeže nabídlo jednoznačnou partii ze strany kraje Vysočina a po zaznění sirény oznamující konec třetí třetiny a tím i celého turnaje, se radovala z olympijského triumfu i trojice mladých Rebelů. „Je to úžasný pocit, že se nám to jako Vysočině podařilo. Je to historická jednička, protože se to našemu kraji ještě nikdy nepovedlo,“ nechal se slyšet útočník Vojtěch Veverka. „Jsem také nadšený. Jak říkali spoluhráči, ještě nikdy jsme nebyli první. Byla jen druhá, třetí místa a tohle je prostě něco úžasného,“ neskrýval nadšení ani bek Matěj Vála.

Trojlístek havlíčkobrodských hokejistů doplňuje David Donda, o němž se delší dobu nevědělo, zda pojede. „Dozvěděl jsem se to týden před olympiádou. Pan Jungwirth zavolal mamce, jestli už jsem zdravý. Nakonec jsem byl hodně nadšený, že mě vybrali. Ani jsem to nečekal, o to větší ta radost byla a tenhle triumf je úžasný,“ komentoval okolnosti výběru šikovný forvard. Zbylí dva hráči měli oproti Dondovi výhodu. Své prozatímní spoluhráče už znali. „My jsme se to dozvěděli již v září a odehráli jsme i nějaké přípravné zápasy, takže s klukama už jsme se sehráli předtím,“ vzal si slovo za oba Vála.

Vojtěch Veverka si navíc užil finále ještě z jednoho důvodu. Povedlo se mu totiž zaznamenat gól, když se hned v deváté minutě utrhl do nájezdu a ranou nad lapačku brankáře Prahy zakončil. „Pocit to byl parádní. Ze začátku se mi tady ale moc nedařilo. Asi jsem si to šetřil až na to finále,“ popsal úspěšný střelec svůj finálový moment slávy.

O tom, že bude Vysočina žhavým kandidátem na titul, svědčily i předcházející výsledky. Základní skupinou prošel pořádající region jako jediný na olympiádě bez ztráty bodu. Věřili si ale hráči, že by mohli projít až do finále, a přes silnou Prahu i k prvenství? „Tak určitě (ostatní spoluhráči se smějí). My jsme věděli, že máme silný tým. Jsou zde dobří hráči ze Žďáru, z Jihlavy, z Třebíče a samozřejmě z Brodu (úsměv). Věřili jsme si na medaili, ale zlato je paráda,“ popsal situaci před finálovým dnem David Donda.

Ten také doplnil Veverku ve výčtu střelců turnaje, když ve středu pokořil maskovaného muže Libereckého kraje. „ Gól jsem dal po dlouhé době. Rozbil jsem tak střelecké prokletí a byl jsem nadšený. Sehráli jsme to celá lajna skvěle a já to pak jen zakončil gólem,“ popsal svůj střelecký moment slávy, který definitivně rozhodl o postupu Vysočiny do čtvrtečních bojů o medaile

Nesmí chybět ani klasické líbání medaile
Jediným zástupcem z Kotliny, který se stal oporou zadních řad, byl právě Matěj Vála. Jak moc odlišné bylo bránit krajové výběry oproti běžným zápasům extraligy? „Docela v pohodě. Je to srovnatelné s naším mladším dorostem, takže žádná velká změna.“ Rebely ale čeká hned po návratu domů další šichta – boj o záchranu v extralize. „Mělo by to být v pohodě. V neděli jedeme na Slavii a ještě předtím máme společný předzápasový trénink, tak se tam zase dáme dohromady a půjde to,“ pokračuje Vála.

Turnaj se hrál v základních skupinách systémem patnáctiminutových třetin s přesilovkou dlouhou jednu minutu. „Podle mě to bylo lepší, protože minutu bylo i oslabení. Ale využívat se to dalo celkem dobře. Alespoň my jsme s tím neměli problémy,“ zhodnotil styl hry Vojtěch Veverka. Všichni tři se ale shodují. „Byla to skvělá zkušenost a jedinečný zážitek.“

Pohledem ředitele turnaje Bedřicha Ščerbana: V Brodě vše klapalo bez problémů

Byla to první větší nejen hokejová akce tohoto typu na Vysočině. Jak jste s ní spokojený?
Na nějaké větší hodnocení je ještě dost času. Ale s klidným svědomím mohu říci, že se vydařila a to jak organizačně, tak i výsledkově.

Turnaj se tedy vydařil. Jak jste spokojen s výkony týmu kraje Vysočina?
Úplně maximálně, protože náš kraj zvítězil systémem start – cíl. Těší mě to, že to je první ročník, který si prošel kompletním systémem, který jsme nastavili před čtyřmi roky. Některé hráče to chytlo v sedmé, osmé třídě, ale toto je první ročník, který to chytlo v šesté třídě a ukázalo se, že ta koncepce je dobrá a nese své ovoce. Ale nejde jen o výsledky, ale i o předváděnou hru. Vše bylo výkonnostně skvělé.

O organizaci turnaje se podělila Jihlava a Havlíčkův Brod. Jak se vám spolupracovalo s Rebely?
Bylo to úplně bezproblémové. Musím kolegům v Havlíčkově Brodě poděkovat. Já jsem měl jakožto hlavní ředitel pod sebou dva další ředitele – pro Brod a pro Jihlavu. V Havlíčkově Brodě jsem nestrávil moc času. Vše tam klapalo bez problémů a moje přítomnost tam nebyla potřeba. V Kotlině to měl na starosti pan Beránek a já mu musím poděkovat za skvěle zorganizovanou skupinu „B“. Klidně bych do toho šel i příště.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu