26. 1. 2014 | Ladislav Vácha

Rebelové si mohou zajistit místo v play-off, jedou na led nevyzpytatelné Kadaně

Soubor z Kotliny čeká nabitý začátek nového týdne. Už v pondělí 26. ledna se pokusí od 17:30 navázat na cenné domácí vítězství nad Šumperkem v Kadani, která je v probíhající sezoně hodně nečitelným soupeřem. Havlíčkův Brod s ní má zatím lepší vzájemné zápasy, ale Severočechům se v předešlých dvou kolech náramně dařilo. Na druhou stranu se však budou muset vyrovnat s absencí svého nejproduktivnějšího hráče. Důležitý duel, v němž si Rebelové mohou s konečnou platností zajistit účast ve vyřazovacích bojích, můžete sledovat prostřednictvím on-line přenosu, který pro vás připraví naši kolegové z redakce skkadan.cz.

SK Kadaň

Severočeši započali svou pouť novým prvoligovým ročníkem výborně, když zaskočili papírového favorita z Ústí nad Labem a odvezli si z jeho ledu všechny tři body za těsnou výhru 3:2. Po vítězné euforii však následoval rychlý pád na tvrdou zem, když i kvůli těžkému losu vyšli z následujících čtyř kol bez bodového zisku, přičemž prohráli i v Havlíčkově Brodě (2:5). Kadaň se nenechala několika nezdary zdeptat a znovu zmobilizovala své síly. Výsledkem byla povedená série, při níž bodovala osmkrát v řadě a čtyřikrát po sobě slavila plný bodový zisk, jednou z toho šokovala lídra z Mladé Boleslavi (venku 1:0).

SK Kadaň
Jenže co čert nechtěl, klub se zkříženými hokejkami ve znaku opět začal výsledkově uvadat. Postupem času střídal vítězství s porážkami jako ponožky a nakonec zabředl do hodně svízelné situace, když musel skousnout neuvěřitelných třináct proher za sebou, poslední kvůli neoprávněnému startu obránce Martina Szakala a kontumaci (0:5 v Berouně).

Domácí skalp třetí Jihlavy (3:1) tak byl velkým vysvobozením. Soubor ze severu Čech doslova vstal z mrtvých a na scéně druhé nejvyšší tuzemské soutěže už znovu hraje důstojnou roli. Z minulých šesti zápasů má vyrovnanou bilanci tří vítězství a tří porážek, náramně mu sedla předchozí dvě kola, když v domácím prostředí po tuhém boji přetlačil favorizovanou Olomouc (5:4p) a v klíčovém záchranářském boji vzápětí vyloupil předposlední České Budějovice hladce 3:0.

Družina pod taktovkou trenérského tandemu Miroslav Buchal - Karel Soudek se nejvíce spoléhá na úderný útočný tandem tvořený zkušeným Jiřím Charouskem, který je se 27ti body za 14 přesných tref a 13 asistencí nejproduktivnějším hráčem týmu, a talentovaným mladíkem Romanem Chloubou, jenž má na kontě jen o jeden kanadský bod méně (13+13). Už s výraznějším odstupem následuje trio Karel Ton (6+13) - Petr Jíra (7+11) - Jaroslav Kůs (5+12), jehož největší přínos spočívá v gólových nahrávkách. Opomenout nesmíme ve výčtu ofenzivních es ani Nikolu Gajovského (8+8), který nedávno hattrickem sestřelil Olomouc. Z obránců se vyznačují značnou podporou ofenzivy Martin Mazanec (3+8) a Jakub Trefný (1+8). V brankovišti se nejčastěji objevoval zkušený slovenský gólman Matúš Kostúr (21 zápasů), který byl v roce 2000 draftován New Jersey Devils a svou kvalitu prokazuje i nadále, když se může pochlubit nejvyšší úspěšností zákroků. V počtu startů jej pronásleduje talentovaný Jan Strmeň (18), zbývající tři muži s maskou, Milan Řehoř (6), Miroslav Hanuljak (2) a Jan Kaššák (1), se v sestavě mihli jen krátce.

Statistiky po 43. kole

znak týmu znak týmu
12-2-7-22 bilance 24-2-2-15
12., 47 bodů umístění 4., 78 bodů
87:129 skóre 121:112
5:1 (Most, D) nejvyšší výhra 9:2 (Beroun, D)
0:7 (Olomouc, V/Ústí n. L, V) nejvyšší prohra 0:6 (Mladá Boleslav, V)
12,14 % využití přesilových her 13,87 %
17 gólů v přesilovce 24
Jiří Charousek 27 bodů (14+13) nejproduktivnější hráč Petr Polodna 40 bodů (13+27)
Jiří Charousek 14 gólů nejlepší střelec Petr Polodna, David Stach - oba 13 gólů
Jiří Charousek, Roman Chlouba, Jakub Karel Ton
- 13 asistencí
nejlepší nahrávač Petr Polodna 27 asistencí
Martin Mazanec 11 bodů (3+8) nejproduktivnější obránce Tomáš Kolafa 16 bodů (2+14)
Jakub Trefný +12 nejlepší hráč v +/- Tomáš Semrád +14
Jan Hammerbauer -11 nejhorší hráč v +/- Rybalkin, Říha, Stehlík
všichni -4
Martin Szakal 111 minut nejtrestanější hráč Tomáš Kolafa 56 minut
Matúš Kostúr 94,19 % (21 záp.),
Milan Řehoř 93,33 % (6 záp.),
Jan Kaššák 92,68 % (1 záp.),
Miroslav Hanuljak 91,76 % (2 záp.),
Jan Strmeň 91,57 % (18 záp.)
úspěšnost brankářů Ondřej Kacetl 94,57 % (17 záp.),
Daniel Dolejš 92,78 % (16 záp.),
Filip Šindelář 92,63 % (9 záp.),
Petr Opršal 91,11 % (4 záp.),
Vojtěch Sedláček 88,57 % (1 záp.)
Matúš Kostúr 2,10,
Milan Řehoř 2,27,
Jan Kaššák 3,00,
Miroslav Hanuljak 3,50,
Jan Strmeň 3,27
průměr inkasovaných gólů na zápas Ondřej Kacetl 2,11,
Daniel Dolejš 2,60,
Filip Šindelář 2,61,
Petr Opršal 3,12,
Vojtěch Sedláček 4,00

Poznámka: D - doma, V - venku

Kadani chybí nejproduktivnější hráč, Brodu se zranění uzdravují

Trenéři mužstva ze severu Čech musejí řešit hodně složitou úlohu: Jak nahradit ostříleného matadora Jiřího Charouska, který kraluje týmové produktivitě?. „Jirka Charousek nehraje proto, že jak měl operovaný kotník, tak mu tlačil drát na nervy a musel si ho nechat vyndat. Takže nebude hrát ještě asi 14 dní,“ sdělil webu skkadan.cz po utkání s Olomoucí neradostnou informaci kouč Miroslav Buchal.

To zprávy z havlíčkobrodského tábora jsou v tomto ohledu optimističtější, marodka se má pomalu vyprazdňovat. „David Dvořáček by už měl po neděli naskočit do tréninku, u Honzy Milfaita a Tomáše Chlubny ještě uvidíme. Řádila tam trochu teplota, myslím si, že Petr Polodna s ní dohrával zápas, do kterého šel se sebezapřením. Uvidíme, musíme to nějak dát do kupy, protože sestavu teď lepíme. Není to nic příjemného, ale aspoň dostávají šanci další hráči, aby se ukázali,“ vyjádřil se ke zraněním po triumfu nad Šumperkem asistent trenéra Richard Cachnín.

Severočechům bude kvůli zranění chybět nejproduktivnější hráč Jiří Charousek. (Foto 1)

Rebelové si mohou definitivně zajistit účast v play-off

Havlíčkův Brod má před bitvou v Kadani o motivaci postaráno. Pokud by zvítězil a přivezl si domů do Kotliny všechny tři body, příslušnost v elitní osmičce, jež postoupí do prestižního play-off, by mu už nikdo nemohl sebrat. Proč? Do konce dlouhodobé části by zbývalo už jen 8 kol, v nichž by se bojovalo o 24 bodů, a Rebelové by měli na 9. příčku náskok 25 bodů. Pokud by získali dva body, tak by existovala teoretická šance, že se na ně dotáhne v současné době deváté Ústí nad Labem, s nímž by při rovnosti bodů o lepším umístění rozhodovaly vzájemné zápasy, popřípadě skóre.

Broďáci ale jistě pošilhávají především po udržení současné 4. příčky, na níž se budou snažit dotáhnout aktuálně páté Litoměřice, které po minulém kole ztrácejí 8 bodů. Sluší se však zmínit, že oba soupeři si to v přímém souboji rozdají na ledě Kotliny už ve středu. Do boje o čtvrté místo ještě mohou promluvit i šestá Třebíč či sedmý Havířov. A ptáte se, proč je uhájení 4. pozice v prvoligové tabulce tak důležité? První čtyři týmy totiž začnou vyřazovací boje v domácím prostředí.

Minulý vzájemné měření sil ovládli v Kotlině Rebelové poměrem 7:3.

Havlíčkův Brod měl zatím navrch

Do prvního vzájemného měření sil vstoupila lépe Kadaň, která se ujala při vlastním oslabení vedení, když chybu brankáře Dolejše potrestal Roman Chlouba. Rebelové ale v prostřední části rozjeli svůj brankostroj a po trefách Jana Bergera, Davida Dvořáčka a Jana Semoráda otočili na 3:1. Jiskřičku naděje vykřesal na začátku třetího dějství Jan Hammerbauer, jenže chvíli před poslední sirénou rozhodli o brodském vítězství Ladislav Rytnauer a Lukáš Endál.
Odveta na severu Čech byla na góly hodně chudá, na první z nich se čekalo až do 41. minuty, kdy Kadani zajistil vedení Jaroslav Kůs. Hosté se snažili o vyrovnání, ale stvrzenku na triumf Severočechů přilepil v poslední minutě duelu střelou do prázdné brány při power-play soupeře Petr Jíra.
Oba soupeři se naposledy potkali ve 31. kole na kluzišti v Kotlině, kde od úvodního vhazování dominovali Rebelové, kteří bleskově udeřili po zásazích Davida Stacha a Petra Polodny. O rychlou odpověď se sice postaral Karel Ton, ale Mičkova parta už si tři body utéct nenechala. V první půlce 2. třetiny se postupně radovali Petr Polodna, Martin Vágner, Tomáš Rousek, David Stach a Lukáš Havel, z řad Kadaně korigoval jen Daniel Opalek. V poslední dvacetiminutovce slavil Petr Mainer, ovšem brankou z 54. minuty už na dělbě bodů nic nezměnil a upravil na konečných 7:3.

5. kolo: HC Rebel Havlíčkův Brod - SK Kadaň 5:2
18. kolo: SK Kadaň - HC Rebel Havlíčkův Brod 2:0
31. kolo: HC Rebel Havlíčkův Brod – SK Kadaň 7:3

Kadaň rozesmutnila tápající Motor

Hokejisté Českých Budějovic chtěli své dlouhodobé trápení zlomit v domácím prostředí proti Kadani, jež je jejich konkurentem v boji o záchranu. Takřka čtyřtisícová návštěva ale znovu přihlížela velkému střeleckému trápení Motoru, kterému nestačilo na překonání gólmana Kostúra ani 41 střel. Severočeši byli o poznání produktivnější a ve 28. minutě se dostali do vedení při přesilovce zásluhou Jakuba Chrpy. Jihočeši se pokoušeli ze všech sil vyrovnat, ale v 56. minutě využil další početní převahu hostů Jaroslav Kůs a definitivní pečeť na kadaňské vítězství dal gólem do opuštěné brány Karel Hromas.

HC Motor České Budějovice – SK Kadaň 0:3

Branky a nahrávky: 28. Chrpa (Prošek, Chlouba), 56. Kůs (Chlouba, Trefný), 59. Hromas (Kostúr). Rozhodčí: Horinek – Beneš, Krátký. Vyloučení: 7:7, navíc Kůdela (CEB) 10 min. a Hlava (KAD) 5 min. + OK. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 3718. Střely na branku: 41:23. Třetiny: 0:0, 0:1, 0:2.

Kadaň: Kostúr – Opalek, Pavlas, Prošek, J. Stehlík, Trefný, Szakal, Kopáč – Hlava, Hromas, Kůs, Mainer, Ton, Gajovský, Jíra, Jak. Novák, Chlouba, Hammerbauer, Chrpa, Hanták, L. Novák.

Při minulém utkání se v Kotlině s Kadaní objevil i exRebel Libor Šulák.

Vzájemná bilance v I. lize

Počet odehraných zápasů: 31
Bilance: 11-6-2-12
Výsledky: 3:4, 2:0, 1:3, 6:1, 4:1, 1:0p, 1:4, 4:3sn, 1:2, 1:2p, 6:3, 2:3, 2:1, 1:2, 3:2, 3:4, +4:3p, +4:2, +3:4p, +6:3, 3:2p, 2:4, 1:4, 2:1p, 5:2, 2:8, 4:3sn, 1:4, 5:2, 0:2, 7:3
Skóre: 90:82

"+" - hráno v rámci play-off

Foto 1: skkadan.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu