3. 11. 2010 | Ladislav Vácha

Rebelové opět pokořili prvoligového lídra, tentokrát vyzráli na Duklu

Po tříbodovém triumfu na ledě znojemských Orlů se Rebelové představili svým fanouškům v domácím prostředí, kde přivítali v rámci derby Vysočiny největšího rivala – Duklu Jihlava. Hokejisté z krajského města se usadili během minulého kola na samotném čele tabulky, díky čemuž dostala nelítostná řež s Havlíčkovým Brodem ještě o poznání větší náboj. Tradiční hokejový svátek si nenechalo ujít 3950 fanoušků, zimní stadion v Kotlině tak byl vyprodán a jednalo se jednoznačně o nejvyšší návštěvu Kotliny v dosavadním průběhu prvoligové soutěže. Rebelové svedli se svým odvěkým rivalem nelítostnou bitvu, která s sebou přinesla obrovské drama až do konce. Nakonec se radovali domácí hráči, kteří nakonec svého největšího soka zdolali v poměru 3:1.

Začátek utkání se odehrával především v jihlavské režii, přičemž si hosté vypracovali slibnou příležitost ke skórování už po 41 sekundách hry. Rebelové se vydali do útoku v hojném počtu, jenže přišli brzy o kotouč a nestíhali se včas seskupit v obranném postavení, díky čemuž měla Jihlava dostatek prostoru k nebezpečnému protiútoku, na jehož konci se ocitl před brankou volný Bakus, jenže těsně minul levou tyčku Suchanovy svatyně.

Na sklonku 3. minuty se Dukla provinila faulem svého beka Maleny a rebelové po vyhraném vhazování brzy zahrozili. Po Meidlově nahrávce zpoza branky zakončoval z levého kruhu v dobré palebné pozici Třetina, jenže nepropálil skrumáž jihlavských hráčů před gólmanem Řehořem. Hosté vyhodili a po většinu oslabení se jim dařilo držet hru v uctivé vzdálenosti od nebezpečného prostoru v Řehořově blízkosti, navíc sama hrozila z bleskových protiútoků, k nimž se jí nabízela spousta místa.

Na přelomu 6. a 7. minuty se probil Škumát s Bakusem do situace 2 na 1, v níž druhý jmenovaný střílel z mezikruží vedle tří tyčí brankáře Suchana. Hokejisté z krajského města stále pokračovali v útočné aktivitě, v níž se často dostávali k nebezpečným ranám ze všech možných koutů útočného pásma. Gólman Suchan tak měl o práci postaráno a ve svém brankovišti se měl proti jihlavským střelcům co ohánět. Postupem času se začali více osmělovat také trošku zakřiknutí Rebelové, kteří se v průběhu 12. minuty usídlili v útočných pozicích a vynutili si dvouminutový trest pro obránce Dobrovolného.

V početní převaze si ale výraznější šanci nevypracovali, přes zformovaný jihlavský blok se protlačili pouze k jejím náznakům. Zanedlouho si vyzkoušeli hru proti oslabenému soupeři také hráči v bílo-červených dresech a domácím pořádně zatopili. Po většinu dvouminutové převahy tlačili Rebely v hloubi jejich obranného pásma a po rychlých přihrávkách v útočném pásmu se ocitali v nebezpečných pozicích, z nichž vydatně ohrožovali brankáře Suchana. Ten vytáhl ze svého arzenálu několik povedených zákroků, zejména proti Hodkovu projektilu zblízka, který vyrazil do ochranné sítě. Po první dvacetiminutovce se rozešli hokejisté obou táborů do kabin za bezbrankového stavu.

V prostření části se děly útlého začátku hodně zajímavé věci. Po počátečním tlaku Dukly putoval ve 24. minutě na trestnou lavici vyloučený Hollý a daroval Rebelům dvouminutovou hru v početní převaze. Ta přivála do havlíčkobrodských plachet silný příznivý vítr, který s sebou přinesl už po 12 sekundách gólový efekt. V blízkosti jihlavské branky vytvořili Rebelové po vhazování pořádný zmatek, od Vojtěcha Němce se kotouč dostal až na hůl VÁCLAVA MEIDLA, jenž z bezprostřední blízkosti překonal pohotovou dorážkou gólmana Řehoře – 1:0.

Z těsného vedení se však havlíčkobrodské barvy radovali jen chvilku, hokejisté z krajského města Vysočiny využili obrovského zaváhání. Po nepřesné nahrávce Jiřího Ondráčka se chopil kotouče na obranné modré čáře puku MICHAL JESLÍNEK, jenž si nabruslil až před gólmana Suchana a samostatný únik zakončil přesnou ranou pod horní tyčku – 1:1. Bojovníci z Kotliny zareagovali na vyrovnání zvýšenou aktivitou v ofenzivní fázi, vypracovali si několik nepříjemných projektilů a jednu velkou možnost ke skórování.

Zábranský nejdříve zastavil na obranné modré čáře jihlavský útok, následně se kotouč dostal až k volnému Švaňhalovi, jenž obešel jihlavského beka, sjel si před branku a zblízka trefil Řehořovy nastavené betony. Domácí hráči vycítili šanci na druhý úder do branky gólmana Řehoře a nepolevovali v dobývání obranných pozic Dukly. Hosté však trpělivě vyčkávali na ideální příležitost k rychlému protiútoku a trpělivost se jim zanedlouho málem bohatě vyplatila.

Čachotský s Hodkem se objevili v obrovské šanci, když prvně jmenovaný zblízka marně čekal na Suchanův pohyb, nastřelil jeho betony a následně dorážel vysoko nad horní tyčku. Z následného brodského výpadu vzešlo vyloučení Bakuse, po němž měli Rebelové k dispozici další přesilovou hru. Po několika jihlavských vyhozeních se Havlíčkův Brod usadil v blízkosti gólmana Řehoře, jenže následně zachytil nepřesnou nahrávku Jeslínek, řítil se do samostatného úniku a byl nedovoleně zastaven havlíčkobrodským kapitánem Moravou, po němž hlavní sudí nařídil trestné střílení. K jeho exekuci se postavil sám faulovaný Jeslínek, snažil se rychlým mícháním pukem na holi rozpohybovat brankáře Suchana, jenže ten se nepohnul a vytěsnil střelu zblízka svým levým betonem.

Pavučinami obetkané přísloví nedáš - dostaneš se po nevyužitém trestném střílení Jihlavy přihlásilo o slovo. Při pokračující přesilovce Vojtěch Němec nahodil kotouč směrem k jihlavské pravé tyčce, kde číhal připravený MIROSLAV TŘETINA, který jen nastavil hůl a lehkým ťuknutím poslal kotouč za záda ležícího gólmana Řehoře – 2:1. Domácí byli rázem na konci a pokračovali v útočných choutkách, z nichž vstřelili třetí gól, který však sudí kvůli postavení hráče v brankovišti neuznal. Během 34. minuty odjel na trestnou lavici obránce Ficenc, ovšem Rebelové si nadále nevěděli rady s propracovanou defenzívou svého odvěkého rivala.

Dukla ustála oslabení bez úhony a v závěru druhé třetiny málem znovu srovnala krok. Jako nůž máslem se prosmýkl havlíčkobrodskou obranou Čachotský a z bezprostřední blízkosti nejdříve prověřil pevnost Suchanových betonů, kotouč se k němu poté odrazil zpět, ale jihlavský forvard znovu nastřelil brodského muže s maskou. Po 2 třetinách odcházeli d kabin spokojeněji Rebelové, kteří vedli těsně 2:1.

V závěrečném dějství tahala od začátku za delší konec jihlavská Dukla, na níž bylo jasně vidět, že se nehodlá předčasně smířit s nepříznivým stavem. Tlačila se do zakončení a vytvořila si tlak gigantických rozměrů, v němž gólman Suchan nevěděl, kam dřív skočit. Na jeho branku létala jedna nepříjemná rána za druhou a hosté ze své převahy vytěžili několik přesilových her. V těch Rebely pořádně trápila, když držela hru v útočném pásmu a neustále ostřelovala brodskou svatyni.

Vyloučení obránců Moravy a Šenkeříka ale zůstala nevyužita, bojovníci z Kotliny je přečkali bez úhony a s vypětím všech sil. V samotném závěru, již při hře 5 na 5, vykoukli ze své obranné ulity a nečekaně navýšili svůj nejtěsnější náskok. Na začátku 56. minuty putoval kotouč po ose Miroslav Třetina – Vojtěch Němec – MICHAL KEMPNÝ, přičemž posledně jmenovaný napřáhl na vrcholu kruhů a mezi betony gólmana Řehoře navýšil brodský náskok – 3:1.

Jak se později ukázalo, jednalo se o úder smrtící, ze kterého se hosté už nevzpamatovali. Na sklonku 58. minuty jim sice ještě svitla naděje po vyloučení „přeběhlíka“ Rytnauera, ale následná sázka na jednu kartu v podobě power-play s sebou kýžený úspěch nepřinesla. Rebelové svůj dvoubrankový náskok už nepustili a po závěrečném hvizdu se společně se svými fanoušky radovali z prestižního vítězství a tří cenných bodů do prvoligové tabulky.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jonáš Fiedler 0 0 0 0 2
Michal Hlinka 0 0 0 0 0
Aleš Jelínek 0 0 0 -1 0
Michal Kempný 1 0 1 1 0
Jan Knotek 0 0 0 0 0
Václav Meidl 1 1 2 1 0
Marian Morava 0 0 0 0 2
Vojtěch Němec 0 3 3 1 0
Martin Ondráček 0 0 0 0 0
Jiří Ondráček 0 0 0 -1 0
Jan Pavlík 0 0 0 -1 0
Ladislav Rytnauer 0 0 0 0 2
Jan Soldán 0 0 0 0 0
Aleš Sova 0 0 0 0 0
Jakub Stromko 0 0 0 0 0
Petr Šenkeřík 0 0 0 1 2
Ondřej Švaňhal 0 0 0 -1 0
Miroslav Třetina 1 1 2 1 0
Petr Vošmik 0 0 0 0 0
Martin Zábranský 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Suchan 60 0 1 45 0 0

Ohlasy k utkání

15. kolo, středa 3.11.2010 od 17:30
Havl. Brod
3:1
(0:0, 2:1, 1:0)
Havl. Brod - Jihlava
1. liga

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 24. Meidl (Voj. Němec), 32. Třetina (Voj. Němec), 56. Kempný (Voj. Němec, Třetina) - 26. Jeslínek. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Rozhodčí: Petr Úlehla - Jan Paděvět, Jan Čížek. Diváci: 3950. Třetiny: 0:0, 2:1, 1:0. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

Sestavy

Havl. Brod

Suchan - Kempný, Šenkeřík, Sova, Morava "C", Pavlík, A. Jelínek, Vošmik, Soldán - Meidl, Třetina "A", Voj. Němec "A", M. Ondráček, Knotek, Rytnauer, Švaňhal, Zábranský, J. Ondráček, M. Hlinka, Stromko, Fiedler.

Jihlava

Řehoř - Suchý, Dobrovolný, Staněk, Ficenc, Kaláb, Šidlík, Malena - Bezděk, Mareš "A", Bakus "C", Zeman, Krupka, Pitule, Škumát, Man, Čachotský "A", Hollý, Jeslínek, A. Padělek, Hodek.

Tabulka

# Tým Z V VP PP P B
1 Havířov 44 36 2 4 2 116
2 Vyškov 44 27 4 3 10 92
3 Hodonín 44 18 9 2 15 74
4 Opava 44 19 6 3 16 72
5 Havlíčkův Brod 44 20 2 1 21 65
6 Nový Jičín 44 17 3 2 22 59
7 Kopřivnice 44 13 6 7 18 58
8 Žďár nad Sázavou 44 17 2 3 22 58
9 Šumperk 44 13 6 6 19 57
10 Valašské Meziříčí 44 11 3 10 20 49
11 Technika 44 15 1 2 26 49
12 Velké Meziříčí 44 12 2 3 27 43

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu