26. 8. 2012 | Richard Wagner

Brankáři první ligy #2 – představujeme maskované muže 1.ligy

V neděli jsme vám přiblížili situaci v brankovišti prvních pěti prvoligových celků a nyní nás čeká exkurz do stejné porce dalších týmů. Dnes se podíváme hned dvakrát na sever a stejný počet týmů nás bude čekat ve středu Čech. Naše putování pak zakončíme na Moravě v Olomouci. Ovšem výčet gólmanů v tomto díle nekončí. V první lize jsou ještě další čtyři celky, mj. také krajský rival z Třebíče, jejichž maskované opory si také přestavíme. Ovšem to až v dalším díle.

SK Kadaň

Kadaňská soupiska obsahuje čtyři jména v kolonce brankářů. Jako jednička by měl začít Hanuljak z Chomutova. Záda by mu měli krýt Kaššák a Strmeň, které doplní ještě junior Matoušek. Ovšem může dojít ke změnám, které nabídne spolupráce s Piráty. Proto se nevylučuje ani střídavý start Řehoře či Slováka Kostúra.

Miroslav Hanuljak

Jan Kaššák
Narodil se v Litvínově, kde také začal s hokejem. Jako junior se však poté přesunul do Havířova, kde si poprvé zachytal první ligu. Jeho osudem jsou však Severočeské kluby. Hanuljak chytal zprvu v Mostě, ale v posledních sezonách střídá Chomutov a Kadaň. Po postupu Pirátů do extraligy a příchodu Kostúra se ocitl na pozici trojky a byl „odeslán“ na farmu do Kadaně.

Jan Kaššák

Stejně tak jako Hanuljakova, tak i ta Kaššákova kariéra je spjata především se severem Čech. Kaššák chytal v Chomutově, Kadani a také ve druhé lize v Klášterci nad Ohří. Vloni začal chytat v dresu nováčka z Bíliny, ale poté se přesunul do Kadaně, kde nastoupil na několik prvoligových zápasů a sezonu zakončil v Klášterci, s nimž vyhrál druhou ligu a neúspěšně se potýkal v boji o první ligu.

Lukáš Matoušek

S Matouškem se v Kadani počítá jako s náhradníkem, jelikož by měl primárně chytat za juniory Pirátů, s nimiž vloni vyhrál extraligu. Mladý gólman nastupoval kromě Chomutova i v mládeži Kladna. Na svou první zkušenost mezi dospělými však stále čeká. Vloni se sice objevil na střídačce Chomutova i Klášterce, ale na led se do zápasu nepodíval.

Jan Strmeň

Jan Strmeň (Kometa jun.)
Minulou sezonu tvořil s Matouškem vyrovnaný tandem v chomutovské juniorce, s níž vyhrál titul. Byl to právě Strmeň, kdo odchytal play-off a pomohl v souboji s Kometou k titulu. Strmeň je odchovancem havířovské mládeže a v dresu Panterů si odbyl premiéru v první lize, když dvakrát nastoupil na nájezdy. Poté, co Havířov skončil, se vydal do Komety Brno a svou poslední sezonu mezi juniory korunoval již zmíněným titulem v Chomutově. Mezi Piráty nastoupil i na pět minut v první lize a vyzkoušel si tak také ostrý zápas. Ještě předtím se postavil do branky druholigové Bíliny, ale toto působení nebylo příliš úspěšné, jelikož za 12 minut dostal tři góly.

HC Stadion Litoměřice

Litoměřičtí získali díky spolupráci se Spartou na střídavé starty Sedláčka, který by však měl spíše chytat ve svém mateřském klubu a do Litoměřic zamířit jen občas. Jedničkou by měl být stejně jako vloni Přikryl, jenž funguje i v pozici generálního manažera klubu. Dvojkou by měl být mladík Hruška, který vloni chytal jako první brankář Tatranskích Vlků. Gólman chytající v opačném gardu by mohl být pro Přikryla dobrou konkurencí. Na soupisce je dále i mladík Bursa, jenž však bude chytat hlavně v juniorce a v áčku by měl vypomáhat jako náhradník.

Patrik Bursa

Je ještě v juniorském věku a měl by chytat především ve své kategorii a v A-mužstvu by měl působit jako náhradník, pokud vypadne někdo z dvojice Hruška – Přikryl. Bursa chytal v mládežnických týmech Ústí nad Labem a také Litoměřic, kde se pokusí dostat na lavičku prvoligového mužstva.

Petr Hruška

Petr Hruška (Tatranskí Vlci)
Hruška si v mládeži udělal jméno v dresu Karlových Varů a díky spolupráci Energetiků se sokolovským Baníkem nastoupil na několik zápasů i ve druhé lize. Svou sbírku startů v kategorii mužů rozšířil v dalším ročníku, kdy však na pět zápasů nastoupil v dresu Klatov. Vloni se stal jedničkou Tatranskích Vlků, jimž byl velkou oporou, ale na část sezony jej vystavilo mimo hru zranění. Na tři zápasy se pak podíval na lavičku popradského Lva. Letos začal přípravu na ledě právě v Litoměřicích, kde se bude chtít prosadit. Velkou výhodou pro tohoto mladíka je i přítomnost zkušeného Přikryla.

Petr Přikryl

Rodák z Litoměřic a jedna z největších osobností první ligy svou kariéru sepjala především se Spartou. Ovšem vyzkoušel si i mnoho dalších týmů. A nejen v Česku. Chytal třeba na Slovensku v Žilině či Trenčíně a sezonu 2010-11 dokončil v DEL v Norimberku. V první lize si vyzkoušel angažmá v několika klubech – Mladá Boleslav, Ústečtí Lvi, Písek, Beroun, Znojmo a nakonec zakotvil ve svém rodném městě. Vloni se stal i novým generálním manažerem Kališníků.

Vojtěch Sedláček

Sparťan Sedláček je odchovancem pražského velkoklubu. V týmu, jehož hráči nosí dresy s velkým S na prsou, prošel mládežnickými kategoriemi a svůj potenciál ukázal i ve druhé lize v Klatovech, kde nastupoval i v play-off. Dokonce si připsal i extraligový start v play-out. Vloni se krom působení v juniorce Sparty stal jedničkou v Písku, kde svého náhradníka do branky příliš nepustil. Letos by měl Sedláček chytat ve Spartě a občas by se měl objevit i v týmu Litoměřic.

BK Mladá Boleslav

Mladá Boleslav přišla před začátkem sezony o svou loňskou jedničku Hübla, jemuž vypršela smlouva. Ze Slovenska však přišel Lakosil, jenž by měl vytvořit vyrovnaný tandem se Slovákem Valentem. Sezonu v zámoří prožil mladík Will, který by měl vytvořit v juniorce tandem se Sejpalem. Oba mladí muži s maskou jsou i na soupisce áčka, kde by měli zaskakovat za někoho z dvojice Lakosil - Valent.

Vlastimil Lakosil

Vlastimil Lakosil (MHC Martin)
Rodák z Uherského Hradiště, který v mládežnickém věku působil v Třinci, kde také začal chytat v extralize. Sezonu 2005-06 začal sezonu v Prostějově, ale poté se vydal do Nitry. A na Slovensku vydržel s jedinou výjimkou až do minulé sezony. Tu výjimku tvoří angažmá v Německu. V sezoně 2006-07 se z Nitry přesunul na závěr sezony do Drážďan. Na Slovensku nastupoval hned v několika klubech – Nitra, Martin, Dolný Kubín a naposledy ve Skalici. Letos se vrací do Čech a měl by se stát pod vedením kouče Výborného jedničkou.

Martin Sejpal

Mladíček, který v mládežnických týmech chytal za Mladou Boleslav a Hradec Králové. Vloni se dokonce dostal v dresu Hradeckých na střídačku A-týmu a letos by chtěl devatenáctiletý gólman zabojovat a dostat se dál než jen na prvoligovou střídačku.

Michal Valent

Slovenský gólman se narodil v Martině, kde také s hokejem začínal. V sezoně 2004-05 se však vydal do sparťanské juniorky a ve Spartě vydržel do sezony 2007-08. Mezitím nastupoval i ve druhé lize v Nymburce a vyzkoušel si i první ligu. Chytal v Berouně, Třebíči a Havířově. Ve Slezsku chytal i v ročníku 2008-09 a po jeho skončení se vydal do Mladé Boleslavi, která si vybojovala extraligu. Ve středu Čech bude letos začínat 4. sezonu. Valent si v Mladé Boleslavi odbyl extraligový debut.

Roman Will

Roman Will (Moncton)
Patřil v posledních letech k oporám mládežnických celků Mladé Boleslavi, kam přišel z Plzně, kde chytal až do devátých tříd. V ročníku 2009-10 se dokonce podíval na dorostenecké Mistrovství světa. Vloni si z Boleslavi „odskočil“ do Monctonu. V kanadském celku nastoupil k 63 zápasům a dopomohl svému celku k postupu do play-off, kde cesta Wildcats skončila hned v prvním kole. Letos se vrátil do středočeského klubu a měl by se stát jedničkou v juniorce a rád by se podíval na led i v dresu áčka.

HC Most

Mostečtí mají ve svých řadách zatím dva gólmany, ale jejich počet se již brzy rozroste. V klubu zůstal i nadále Melichar, jehož doplnil Volke z Litvínova. K tomuto tandemu by se však měl ještě připojit někdo z karlovarské dvojice náhradníků Benda – Závorka. První jmenovaný byl v Mostě již vloni jedničkou.

Lukáš Melichar

Lukáš Melichar
V Mostě působil již v mládeži a svému týmu zůstává věrný až do letošní sezony. Čtyřiadvacetiletý gólman si vloni vyzkoušel poprvé první ligu v pozici dvojky. Předtím v sezoně 2008-09 chytal v prvoligovém týmu jen jako trojka a působil v roli jedničky v juniorce. Uplynulou sezonu také Melichar nastoupil ve druhé lize v Sokolově, což byl jeho vůbec první start v mužské kategorii v týmu mimo Most. Letos by rád nastoupil na více zápasů, ale za Volkem to bude mít těžké.

Martin Volke

Svou kariéru prožil zejména na severu Čech. Jako junior chytal v Ústí nad Labem a poté se stal jedničkou ve druholigovém Děčíně. Do Ústí se vrátil v sezoně 2007-08, kdy Slovan postoupil do extraligy a Volke dělal trojku. Mezitím začal nastupovat v Litoměřicích a také chytal v Havířově v první lize díky kooperaci Lvů s Pantery. Až do předloňské sezony chytal Volke v Litoměřicích, když si jej v závěru sezony vytáhla litvínovská Verva. V černožlutém dresu chytal také v uplynulé sezoně, ale dle slov litvínovského kouče nepředváděl očekávané výkony, a tak letos začne sezonu v Mostě a do Litvínova bude dojíždět jako trojka.

HC Olomouc

Tomáš Halász
Olomoucká Mora má zatím na soupisce dva gólmany. Jsou jimi junior Lukáš a slovenská posila Halász. Olomoucké brankoviště bude okupovat další mladík, stále věkem ještě junior, Kašík, jenž své umění ukázal v dresu Olomouce již vloni, kdy se stal procentuálně nejlepším gólmanem základní části ligy. Kašík by se měl s Halászem poprat o post jedničky.

Tomáš Halász

Když se podíváme na Halászovu kariéru, tak zjistíme, že je úzce spjata s Košicemi. Svými výkony v týmu ze druhého největšího města Slovenska si vysloužil i nominaci do „Orange“, čili slovenské dvacítky. S ní se v roce 2010 podíval i na světový šampionát juniorů. Kromě Košic nastupoval dvaadvacetiletý gólman také v Bardejově. Vloni se ale do branky příliš nepodíval, jelikož fantastickou fazonu chytil český brankář Hylák, jenž svého kolegu pustil do kasy jen na čtyři zápasy.

Libor Kašík

Jan Lukáš
O olomoucké brankoviště se staral již vloni a letos se do něj znovu podívá. Jeho mateřský Zlín jej pustil na hostování i letos. V sezoně 2009-10 si zlínský odchovanec odbyl premiéru v kategorii mužů, když nastoupil v dresu Přerova na dva zápasy. V následném ročníku si připsal i premiéru v extralize, když odchytal 18 minut v dresu PSG. Vloni již svými výkony bavil olomoucké diváky a o tom, že byly opravdu skvělé, svědčí i jeho úspěšnost zákroků, kterou vytáhl na neuvěřitelných 94,5% ve 26ti zápasech!

Jan Lukáš

Odchovanec Olomouce, který ve zdejším klubu nastupoval v mládežnických týmech, se vloni poprvé dostal na střídačku prvoligového týmu. Devatenáctiletý mladík, jenž byl vloni oporou juniorů, by se měl starat i letos o post jedničky v nejstarší mládežnické kategorii. Ovšem měl by se dostat i do prvoligového áčka, kde by měl plnit roli náhradníka.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu