31. 1. 2012 | Pavel Buňat

Jako další je na programu těžký souboj na ledě Olomouce

Po sobotním vítězství nad Hradcem Králové se Havlíčkův Brod vrátil do nejlepší osmičky. Stále ale musí být na pozoru, protože soupeři za ním jsou i nadále blízko, a ve zbývajících osmi kolech ho tak čeká ještě tvrdí boj o účast v play-off. Papírově nejtěžší utkání sehraje ve středu 1. února, kdy odcestuje na led průběžně třetí Olomouce. Hanáci patří mezi trojici týmů, která si už zajistila postup, do zápasu tak vstoupí v roli favorita. Rebelové se pokusí překvapit od 18 hodin.

znak týmu znak týmu
23-4-6-11 bilance 18-2-4-20
3., 83 bodů umístění 8., 62 bodů
144:102 skóre 131:148
8:0 (Písek) nejvyšší výhra 8:0 (Jihlava)
3:7 (Kadaň) nejvyšší prohra 0:5 (Ústí, Benátky, Beroun)
1 utkání bez vstřelené branky 3
6 utkání bez inkasované branky 2
Petr Haluza 39 bodů (21+18) nejproduktivnější hráč Vojtěch Němec 43 bodů (14+29)
Petr Haluza 21 gólů nejlepší střelec Milan Kostourek 15 gólů
Jiří Říha 24 asistencí nejlepší nahrávač Vojtěch Němec 29 asistencí
Jakub Bartoň 28 bodů (10+18) nejproduktivnější obránce Marian Morava 19 bodů (1+18)
Petr Haluza
Jiří Řípa, oba +27
nejlepší hráč v +/- Vojtěch Němec +19
Pavel Selingr -4 nejhorší hráč v +/- Tomáš Protivný -17
Jiří Řípa 46 minut nejtrestanější hráč Marian Morava 146 minut
Libor Kašík 94,87%
Štefan Žigárdy 91,68%
úspěšnost brankářů Stanislav Neruda 91,30 %
Jaroslav Suchan 90,31 %
Daniel Dolejš 87,80%
Libor Kašík 1,76
Štefan Žigárdy 2,63
průměr inkasovaných gólů na zápas Stanislav Neruda 3,31
Jaroslav Suchan 3,80
Daniel Dolejš 5,00

HC Olomouc

Posledních 5 zápasů
Kadaň - OLO 7:3
OLO – Litoměřice 3:2sn
Třebíč - OLO 5:3
OLO - Písek 2:3
Benátky - OLO 2:1sn
Olomoucký hokejový klub letos jako jediný drží tempo s vedoucí dvojicí Ústí nad Labem-Chomutov. Ve 44 odehraných zápasech nasbíral 83 bodů, což mu již nyní zaručuje účast v play-off. Kohouti působí jako skvěle sehraný tým, mají hned po severočeské dvojici nejlepší obranu a útok. I přes celou řadu skvělých výsledků se jim ale v posledních kolech vůbec nedaří. Za pět utkání si připsali pouze 3 body, a dokonce zaznamenali nevyšší porážku v sezoně – 3:7 od Kadaně.

Příliš velké zlepšení nepřinesl ani duel na ledě Benátek nad Jizerou. Ve vyrovnaném utkání Olomoučtí dlouho dotahovali těsný náskok soupeře. To se jim sice deset minut před koncem povedlo, na gólmana Vošvrdu vyzrál Pavel Selingr, jenže utkání dospělo až do samostatných nájezdů, ve který hosté nezaznamenali ani jednu branku. Přesto jim jeden získaný bod po prohře 1:2 stačí k jisté účasti v jarních vyřazovacích bojích.

Petr Haluza se 39 kanadskými body patří mezi desítku nejproduktivnějších hráčů první ligy. V Olomouci pak zastává i roli nejlepšího střelce, vsítil už 21 branek. Jen o čtyři body zaostává zkušený Radim Kucharczyk a s odstupem dalších šesti bodů je nejlepší nahrávač týmu Jiří Řípa, který je však momentálně zraněný. Z útočníků se dále daří Michalu Pšurnému nebo čerstvě uzdravenému Jiřímu Dopitovi a Matěji Pekrovi.
Marodka:
Jan Mikel (O)
Jiří Řípa (Ú)
V obraně se trenér Petr Fiala může spolehnout především na Jakuba Bartoně, aktuálně třetího nejlepšího zadáka ligy. Jeho výkony jsou obdivuhodné – s počtem 28 kanadských bodů převyšuje nejednoho útočníka. Body sbírá i odchovanec Jiří Ondrušek, za což mu odměnou byly starty v nejvyšší soutěži v dresu Vítkovic. Neodmyslitelně do obranných řad Olomouce také patří zkušení Alexandr Lhotský a Jan Mikel.
V brankovišti se pravidelně střídají Štefan Žigárdy a mladý talent Libor Kašík. Zejména Kašík přitahuje v první lize stále větší pozornost. Podle úspěšnosti zákroků je totiž nejlepší ligovým gólmanem, pochytal téměř 95% všech pokusů! I počet inkasovaných branek na zápas drží na nevídaném čísle 1,76. Žigárdy odchytal o pět utkání více a může se chlubit úspěšností ve výši 91,68%.

Největší hvězdy

Petr Haluza, nejlepší hráč Olomouce

Petr Haluza (Ú)

Osmadvacetiletý útočník prožívá jednoznačně nejlepší sezonu ve své kariéře. Někdejší hráč Hradce Králové, Komety Brno nebo Dukly Jihlava do černého pálil 21krát a na dalších 18 branek přihrál. Ovládá tak většinu individuálních statistik Olomouce a patří mezi nejproduktivnější hráče celé ligy.

Jiří Dopita (Ú)

Dvaačtyřicetiletého matadora můžeme směle zařadit mezi nejlepší české hráče posledních let. V extralize má za sebou 890 zápasů, v nichž nasbíral 800 kan. bodů (338+462). Sedmkrát se svým týmem vyhrál extraligu (5x Vsetín, 1x Olomouc, 1x Pardubice), třikrát si přivezl zlato z mistrovství světa a dvakrát bronz. Byl dokonce i u zlatého úspěchu na olympiádě v Naganu. V NHL si zahrál za Edmonton a Philadelphii. Jako majoritní vlastník HC Olomouc nyní působí ve svém klubu. Letos kvůli zranění odehrál pouze 29 zápasů, na kontě má 20 bodů.

Gólman Kašík v akci

Libor Kašík (B)

Mladý, teprve devatenáctiletý gólman prošel mládežnickými celky Zlína, krátce si zachytal i za A-mužstvo. V Olomouci letos působí první sezonou, nastoupil mezi tyče v 22 zápasech, z toho hned 4krát slavil čisté konto. S 94,87% úspěšnosti zákroků je nejlepším brankářem ligy, a vysloužil si tak také účast na mistrovství světa do dvaceti let.

Jakub Bartoň (O)

Asi málokdo čekal, že třicetiletý obránce Jakub Bartoň se na konci základní části bude nacházet mezi pěticí nejproduktivnějších olomouckých hráčů. V aktuální sezoně hraje skvěle, vstřelil už 10 branek a na dalších 18 přihrál. Daleko za sebou tak zanechává minulé sezony odehrané v olomouckém dresu. Krátce si zahrál extraligu za Vítkovice (letos 7 zápasů), Znojmo nebo Třinec.

Komu se proti Olomouci letos daří?

Radim Ostrčil (O)


Zápasy: 3
Kan. body: 3 (0+3)
+/-: +2

Roman Vondráček (Ú)


Zápasy: 1
Kan. body: 2 (1+1)
+/-: +1

Milan Kostourek (Ú)


Zápasy: 3
Kan. body: 2 (0+2)
+/-: -1

Vedle Vojtěcha Němce, který je v zápasech s Olomoucí vůbec nejúspěšnější, momentálně ale působí v extraligové Komtě Brno, se proti Hanákům nejvíce daří obránci Radimu Ostrčilovi. Možná trochu překvapivě se mu povedlo zaznamenat už tři kanadské body za přesné přihrávky. Roman Vodráček nastoupil pouze k jednomu utkání, přesto se hned uvedl gólem a ještě přidal jednu asistenci. Trojici nejlepších završuje se dvěma přihrávkami Milan Kostourek.

Bilance mírně hovoří pro Rebely

Video-ohlédnutí

Ze zápasů mezi Havlíčkovým Brodem a Olomoucí se hned po derby Vysočiny stala nejsledovanější a zároveň i nejvyhrocenější utkání. Mezi oběma týmy začala panovat jistá rivalita. Zapříčinily to především dvě série play-off, zejména ta z minulého roku, kdy Rebelové vyřadili Kohouty ve čtvrtfinále v poměru 4:2. Celková bilance hovoří mírně pro Rebely - vyhráli o dvě utkání více. Letos se však více daří Olomouci (2:1).
Zajímavostí je, že Hanáci jsou vůbec nejčastějším soupeřem Rebelů. Oba celky se totiž od sezony 2006/07 střetly už 27krát.

Letošní zápasy

Havl. Brod - Olomouc 3:4
Olomouc - Havl. Brod 3:1
Havl. Brod - Olomouc 6:4

Vzájemná bilance od sezony 2006/07

Počet odehraných zápasů: 27
Bilance: 11-4-2-10
Výsledky: 4:3p, 5:2, 2:3sn, 6:4, 4:3, 3:1, 5:1, 2:1, +2:1, +2:7, +2:5, +0:1, 0:4, 5:4p, 3:2p, 3:6, 1:2p, 1:3, +4:3, +2:1, +3:2, +2:3, +0:4, +7:2, 3:4, 1:3, 6:4
Skóre: 78:77

Pozn.: Zápasy označené znaménkem + se odehrály v rámci play-off.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu